Resepi Rendang Ayam Semudah ABC.

by - Friday, January 03, 2020

Rendang Ayam 



Resepi Rendang Ayam Semudah ABC.

Assalamualaikum dan hai gais..

Harini mood rajin datang.Biasanya kalau nak makan rendang kena tunggu hari raya.Rendang air tangan mak memang terbaik dan tersedap setakat ni lah.

Tetiba masa sarapan pagi tadi kat Kluang Railway, si kakak minta nasi lemak ayam rendang.Aik macam pelik je tetiba minta menu lain.

Bila sampai dia kata "ehh..kenapa macam ni? Ingatkan yang macam ada habuk habuk tu". Rupanya dia bayangkan ayam goreng berempah.Salah sebut nama.

Takpelah makan je.Maka ibu pun dapat idea masakan tengah hari Rendang Ayam Semudah ABC.Dah boring asyik masak kari kita try masak rendang pula.

Resepi ni sis ambil dari my mom's punya resepi + resepi dari blog en google.Rupa itu ada cuma rasa tak sesedap air tangan mak yang sebenar.Lagipun sis ejas sikit kasi tak pedas sebab ada anak anak kecil nak makan sekali.

Jom tengok apa resepinya kat bawah ni.

Bahan untuk dikisar


Resepi Rendang Ayam Semudah ABC.

Bahan bahan :-

Ayam 1 ekor (lebih kuranglah)
Daun kunyit sehelai yang lebar
Daun limau purut 3-4 helai
Rempah kari 2 sudu (resepi lain banyak tak letak ni)
Cili kisar 3-4 sudu (kalau nak pedas letak banyak sikit)
Kerisik 2-3 sudu
Santan kelapa satu mangkuk

Bahan kisar:-

Serai 3 batang*
Bawang merah 6 ulas *
Bawang putih 5 ulas*
Halia 1 inci setengah*
Kunyit hidup*
Lengkuas 1/2 inci *


Cara membuatnya:

1.Kisar semua bahan bertanda *
2.Masukkan dalam kuali bahan yang sudah dikisar bersama cili kisar dan rempah kari 
3.Renehkan sampai pecah minyak. Tambahkan sedikit minyak.
4.Letak sikit air supaya tak kering sangat
5.Bila dah pecah minyak dan agak kering masukkan ayam gaul sebati
6.Masukkan santan kacau sampai pekat
7.Masukkan kerisik kacau sebati
8.Taburkan daun kunyit bila dah agak pekat
9.Perasakan dengan garam pink himalaya dan juga lakanto(pemanis semulajadi)/ eryhtol,xylitol/stevia.

P/s : Step no 9 pakai je garam dan gula biasa kalau tak on diet.Ikut rasa tekak memasing.

Senang sangat nak buatnya walaupun nampak bahan yang banyak, tapi taklah leceh sebab tu namanya rendang ayam semudah ABC.Bolehlah tambah dalam menu bulanan.

Cuma untuk kes sis tadi terpaksa buat kerisik sendiri sebab tak de kerisik dalam stok.Nasiblah dulu dulu selalu tolong mak buat kerisik.So, berguna jugalah ilmu membuat kerisik tu.

Cara buat kerisik 

1. Ambil dalam segenggam kelapa parut.(kes buat nak masak rendang je)
2. Kalau nak buat banyak untuk stok pun boleh
3. Sangai atau goreng tanpa minyak dalam kuali sehingga kering.(warna seakan bertukar ke perang.Jangan sampai hangus pula.
4. Api sentiasa sederhana je tau
5. Dah betul betul kering masuk dalam batu lesungvdan tumbuk sampai hancur dan keluar minyak.
6. Ta da..siap sudah kerisik express ku.




You May Also Like

0 comments

Klook.com